Agenda, Curatoren, Nieuws, RMW Festival 2013

Curator Egypte: Abeer Soliman

De nieuwe curator van Read My World komt eraan. Op 14 april (van 15:00 tot 17:30) introduceert Abeer Soliman voor Read My World zeven Egyptische dichters, schrijvers, singer-songwriters en een documentairemaker aan het Nederlandse publiek in de OBA. Kirsten Van Den Hul spreekt met haar.

Abeer Soliman

Abeer komt uit Egypte en is schrijfster en verhalenvertelster. In Egypte treedt ze regelmatig op voor een publiek van alle leeftijden. Zo maakte ze onder andere een Arabische versie van Heidi, maar ook Shaharazad’s Duizend en een Nacht behoort tot haar repertoire.

Aan de vooravond van de omverwerping van Mubarak verbleef Abeer in Amsterdam; ze boekte haar ticket om zodat ze net op tijd op het Tahirplein was om getuige te zijn van een historisch moment. Inmiddels heeft de euforie van de revolutie plaats gemaakt voor een meer kritische houding ten aanzien van de dagelijkse praktijk. Een van de onderwerpen die Abeer na aan het hart gaan is de positie van de alleenstaande vrouw in Egypte. Een kwestie die sinds de revolutie alleen maar urgenter is geworden. Ze schreef er veelvuldig over op haar weblog en deze columns zijn gebundeld in een boek getiteld Diary of a Single Lady.

Naast haar werkzaamheden als verhalenvertelster en schrijfster is ze ook de oprichter van ‘Noon’: een onafhankelijk agentschap voor kunstenaars uit Egypte en is ze betrokken bij het Arabisch Europese filmfestival in Caïro.

Met haar veelzijdige kennis van zaken, haar uitgesproken en kritische geest, is RMW trots om Abeer voor de eerste editie van het festival aan boord te hebben als Egyptische curator. Via haar leren we een jonge generatie schrijvers en dichters kennen die in de toekomst ongetwijfeld een grote rol gaan spelen in het post-Mubarak Egypte. Onderstaande korte documentaire over Abeer is gemaakt door Al Jazeera English.

De komende tijd op deze site meer informatie over de auteurs die op 14 april aan bod komen.