Agenda, Politiek, RMW Festival 2014

Een nieuwe visie op Haïti


Democratische cultuur en traditie

Met de problemen rondom de machtswisseling, in het bijzonder het onvermogen van politieke partijen om zich los te maken van de macht die gebaseerd is op de figuur van de charismatische leider, dringt de noodzaak om nieuwe vormen van organisatie te vinden zich aan de Haïtianen op. Tegelijkertijd moeten deze nieuwe vormen van politiek zich baseren op structuren die al bestaan in de samenleving.

Deze situatie biedt een uitstekende strategie om de positie van de politieke partijen te versterken, en ze te veranderen in apparaten die daadwerkelijk politieke macht hebben. We moeten de partijen dichter bij de gewoontes van de mensen brengen. Dat is de eerste voorwaarde voor het breken met de klassieke  wijze van politiek bedrijven op Haïti. Door de politieke partijen te veranderen in een omgeving waar mensen leren deel te nemen aan het politieke leven kunnen we de traditie van de charismatische held, de verlosser, de uitverkoren leider, doorbreken. Politieke partijen moeten onderdeel worden van de organische evolutie van het politieke leven van Haïti.[1]

Dit fragment is afkomstig uit Haïti, autrement, hoofdstuk III, p.49

Vertaling: Ernst van den Hemel


[1]                      Deze tekst is geschreven in 2009. Twee jaar later, in het licht van de verkiezingen van 2010-2011, en de doorbraak en verkiezing van Michel Martelly tot president van Haïti, hebben deze bespiegelingen mij alleen maar meer in het gelijk gesteld.