Poetry, RMW Festival 2013

Wetenschappers: gedichten mogelijk relevant

file8301263251806

Een team van wetenschappers heeft eindelijk ontdekt dat enkele gedichten mogelijk enige relevantie hebben. Het gaat om enkele Nederlandse en Egyptische gedichten die ergens in de afgelopen twintig jaar zijn verschenen.

Voor het onderzoek testte een interdisciplinair team van wetenschappers uit verschillende landen een twintigtal gedichten op hun relevantie. Relevantie werd hierbij gedefinieerd als ‘het hebben van onomkeerbare gevolgen op een niveau groter dan kwantumniveau.’ Onderzoeksleider Bert Bokhoven: “Je kunt hier denken aan politieke of emotionele gevolgen.”

Bokhoven: “We hebben onderzoekspersonen een gedicht voorgelezen terwijl ze waren aangesloten op geavanceerde hersen- en lichaamsscanners. Uit de resultaten bleek overduidelijk dat er binnenin iedere proefpersoon eigenlijk wel iets gebeurde.”

Volgens Bokhoven zijn de resultaten mogelijk goed nieuws voor liefhebbers van poëzie. “Ons onderzoek is een eerste aanwijzing dat mensen niet jarenlang voor niets hebben gelezen. Uit verder onderzoek zal moeten blijken of andere werken, zoals de Odyssee of Hamlet van enig belang zijn geweest.”