Poëzie: Heen

  Op een dag zal ik vluchten op een van de piepkleine bootjes die ik vouw van de buskaartjes en die ik elke keer, zodra mijn voeten het asfalt raken, in de duisternis van mijn tas gooi Die bootjes die ik uitdeel aan mijn vrienden, zijn mijn geheime, meest geliefde manier om een stukje van… Read more »

De redactie laat zich horen #4: Jurgen Maas

jurgen

Jurgen Maas is journalist bij de IKON en hoofdredacteur van ZemZem en maakt deel uit van de redactie van Read My World. Hier leest hij een fragment uit een verhaal van de Palestijnse schrijver Ala Hlehel, die op het Read My World Festival op 13, 14 en 15 september aanwezig zal zijn. The editorial staff makes itself… Read more »

Proza: een oorlog (fragment)

‘Waar ga je naartoe?’ ‘Naar huis. Ik heb vis meegebracht.’ ‘Er is een demonstratie.’ ‘Waar?’ ‘Naar de grote weg, buiten de stad.’ ‘Tegen wie?’ ‘Tegen de oorlog. Tegen Israël.’ ‘Wanneer?’ ‘Nu, kom mee!’ ‘Nee, ik kan niet. Ik kom wel later.’ ‘Hoezo later? Ik zeg je dat die demonstratie nu is.’ ‘Die oorlog duurt nog… Read more »

De redactie laat zich horen #3: Christine Otten

christine

Christine Otten is schrijfster en journalist en maakt deel uit van de redactie van Read My World. Hier leest ze een deel van het gedicht De dood leunt op zijn geweer en eet nootjes van Malaka Badr, een jonge dichteres en blogster uit Egypte die tijdens het Read My World Festival op 13, 14 en 15… Read more »

Poëzie: Wij

  Wij die zijn rondgestrooid als granaatscherven, van wie het vlees door de lucht vliegt als regendruppels, wij bieden onze oprechte verontschuldiging aan aan iedereen in deze beschaafde wereld, mannen, vrouwen en kinderen, omdat we onopzettelijk in hun veilige huizen zijn verschenen, zonder toestemming te vragen. We bieden onze excuses aan, omdat we onze afgerukte… Read more »

Poëzie: de dag dat ik een spermacel was

Ik was de sterkste de snelste die dag. Zo versloeg ik een leger van broeders kon zelfs het spiraaltje mij niet stoppen Die dag, waarop ik dacht dat het de moeite was maar niet wist dat God’s pad bezaaid is met distels en dynamiet en kramp hoe dankbaar was ik je geweest had je me… Read more »

Iemand

Afgelopen zondag droeg Tsead Bruinja in de OBA de vertaling voor van ‘Iemand’, een tekst van Mostafa Ibrahim. Mostafa zelf kwam, samen met Mohamed Mohsen, via Skype aan het woord. Iemand Iemand die die dag naast me stond, op het moment dat ze begonnen te schieten… Iemand van wie ik de naam niet ken en… Read more »

Proza: Amaan

Amaan draait zich nog een paar keer om in haar bed, tot ze plotseling besluit op te staan. Ze kijkt deze keer niet naar de wekker met zijn fosforescerende cijfers, zoals ze anders altijd doet. Alleen de wekker heeft een antwoord op die ene vraag, die haar al meer dan een maand bezighoudt: Heeft ze… Read more »

Poëzie: de dood leunt op zijn geweer…

De dood leunt op zijn geweer en eet nootjes om de tijd te verdrijven Malaka Badr Op weg naar het verdriet kan ik niet huilen. Huilen is net zo dwaas als een staking die honderd keer is gebroken, als een revolutie die zich duizend keer heeft herhaald, als opstandige generaties die de gewenning, – net… Read more »

Line up – list

(English below) De line up van het Read My World Festival is groots! Van 13 tot en met 15 september in de Tolhuistuin: schrijvers, sprekers, denkers, bloggers, dichters, spoken word artists, dansers, muzikanten en bands uit Nederland, België, Egypte, Palestina, Vietnam, VS, Baskenland, India en Iran. Binnenkort staat het programma online, tot die tijd kun… Read more »